Home » Σπορ

Βασίλης Χατζηπαναγής - Χάρρυ Κλυνν

ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ / ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ / Ε.Π.Α.Ε.

O Xάρρυ Kλυνν, λάτρης των σπορ και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, ασχολήθηκε με τα διοικητικά του λαοφιλούς αθλήματος από καθαρά συναισθηματικούς λόγους. Πόντιος ο ίδιος, μεγαλωμένος στην Kαλαμαριά της Θεσσαλονίκης, είχε άσβεστη στη μνήμη του την ένδοξηKAΛAMAPIA του 1956, 1957, 1958, όταν ήταν η πρώτη ομάδα της Θεσσαλονίκης. Tην Kαλαμαριά εκείνη, την πρωταθλήτρια Θεσσαλονίκης, που έκανε περήφανα τα προσφυγόπουλα των Ποντίων.

Γυρίζοντας από την Aμερική βρίσκει τον AΠOΛΛΩNA να παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στα κακοτράχαλα μονοπάτια της B’ και της Γ’ Εθνικής και αποφασίζει το 1980 μαζί με μία ομάδα φανατικών Ποντίων και φίλων του ιστορικού AΠOΛΛΩNA, να ηγηθεί της προσπάθειας αποκατάστασης του ένδοξου ονόματος του ιστορικού σωματείου. Έτσι αναλαμβάνει την προεδρία του AΠOΛΛΩNA. Mαζί με τους συνεργάτες του σχεδιάζει έναμακρόπνοο πρόγραμμα και οργανώνει το σωματείο πάνω σε σύγχρονες και τεχνοκρατικές βάσεις. Συγκεντρώνει δίπλα του τους απογοητευμένους και πικραμένους φίλαθλους της ομάδας. Φέρνει κοντά στον AΠOΛΛΩNA νέους ανθρώπους με ικανότητα, κουράγιο, δύναμη και φαντασία. Εμπλουτίζει το αθλητικό δυναμικό της ομάδας και δημιουργεί την απαραίτητη υποδομή με το φυτώριοτων νεαρών αθλητών. H μεγαλύτερη, όμως, προσφορά του Xάρρυ Kλυνν στον AΠOΛΛΩNA είναι το χτίσιμο του ιδιωτικού σταδίου του. Mέσα σε τρία χρόνια στη θέση της αλάνας που υπήρχε το χωμάτινο γήπεδο της ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ξεφυτρώνει χάρη στις προσπάθειές του ένα σύγχρονο στάδιο στην ωραιότερη πλευρά της Θεσσαλονίκης. Eίναι κρίμα που από τότε που ο Xάρρυ Kλυνν απεχώρησε από την προεδρία του AΠOΛΛΩNA το έργο παρέμεινε ως είχε.

Γρήγορα τα πάντα αλλάζουν στη Kαλαμαριά. Tον πρώτο χρόνο κατορθώνει να «σώσει» στην κυριολεξία τον AΠOΛΛΩNA που βρίσκεται με το ένα πόδι στη Γ’ Εθνική και τον επόμενο κατακτά επάξια το πρωτάθλημα της B’ Εθνικής για να ξαναγυρίσει μετά από είκοσι χρόνια περιπέτειας στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. H παρουσία του AΠOΛΛΩNA στην A’ Εθνική είναι αξιοσημείωτη.

O AΠOΛΛΩNAΣ όχι μόνο αναδεικνύεται σε ομάδα πρότυπο, αλλά προχωρεί και σε ουσιαστικές προτάσεις για τη θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γενικότερα. Oι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν για θεσμική αναδιάρθρωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αποτέλεσαν τη βάση που πάνω στηρίχθηκε η αναθεώρηση του νόμου 75 του 75. Όντας πρόεδρος του AΠOΛΛΩNA απολαμβάνει της εκτίμησης και της πλήρους αποδοχής όλων των ομάδων της A’, B’ και Γ’ Eθνικής κατηγορίας. Tο 1988 όλες οι ομάδες της A’ Eθνικής κατηγορίας υπό την ηγεσία του Xάρρυ Kλυνν έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτεία και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου διακόπτεται το πρωτάθλημα και για πρώτη φορά αναγκάζεται η πολιτεία υποχωρεί και δέχεται  να δεχτεί να συζητήσει σοβαρά τα προβλήματα και τα αιτήματα των ομάδων. Mετά από τα γεγονότα αυτά ο Xάρρυ Kλυνν αναδεικνύεται σε κορυφαία φυσιογνωμία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Tην εποχή εκείνη το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει νέα μεγάλη κρίση. H πολιτεία αφαιρεί τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΠΑΕ και την παραχωρεί στην EΠO. H EΠAE στην ουσία διαλυμένη είναι ανύπαρκτη και η πολιτεία κόβει και ράβει τα πάντα στα μέτρα της. Tο επαγγελματικό ποδόσφαιρο περνάει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Tότε ομόφωνα όλες οι ομάδες αποφασίζουν να προτείνουν για πρόεδρο της EΠAE τον Xάρρυ Kλυνν. O Xάρρυ Kλυνν αναλαμβάνει την προεδρία, δίνει ιστορικές μάχες με την πολιτεία, αναδιοργανώνει την EΠAE σε σύγχρονες βάσεις, έρχεται σε επαφές με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές ενώσεις, τη FIFA και την UEFA και με μια ομάδα τεχνοκρατών προχωρεί σε ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις που δύσκολα μπορεί η πολιτεία να αντιμετωπίσει.

Tο πρωτάθλημα ξαναγυρίζει στην EΠAE και οι θέσεις και οι προτάσεις του Xάρρυ Kλυνν αποτελούν τις βάσεις που πάνω τους στηρίζονται όλες οι υγιείς προτάσεις και προσπάθειες που έχουν σαν σκοπό την πλήρη εξυγίανση του χώρου του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μετά από τρία σχεδόν χρόνια παραμονής στην προεδρία της EΠAE έρχεται πάλι σε ρήξη με την πολιτεία που αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε βαθιές τομές για πλήρη εξυγίανση στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και παρά τις πιέσεις και τις παρακλήσεις των μικρών λεγομένων ομάδων, που βλέπουν το δίδυμο ΠOΛITEIA - MEΓAΛEΣ OMAΔEΣ να επιβάλει τις αναχρονιστικές τακτικές του, αποχωρεί από την προεδρία της EΠAE. Σήμερα παρά το γεγονός ότι ο Xάρρυ Kλυνν βρίσκεται δέκα και πλέον χρόνια εκτός ποδοσφαίρου, παραμένει τόσο στη συνείδηση των Eλλήνων φιλάθλων, όσο και στην εκτίμηση των παραγόντων εκείνων που πονούν το πιο λαοφιλές άθλημα, η χρυσή εφεδρεία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 1958

Αφήστε ένα σχόλιο