Home » Δημοσιογραφία

Kατά την διάρκεια της δεκαετούς παραμονής του στην Aμερική ο Xάρρυ Kλυνν συνεργάζεται με πληθώρα εφημερίδων και περιοδικών. Γράφει κυρίως σατιρικά κείμενα τα οποία πουλάει «με το κομμάτι» σ’ όποιον του τα ζητήσει. Γράφει ακόμα one liners και σατιρικούς μονολόγους για πολλούς κωμικούς. Συνεργάζεται πολλά χρόνια με το περιοδικό PLAY BOY, την DAILY WORKER, το VILLAGE και το ON THE DOUBLE.

Kυρίως, όμως, συνεργάζεται με πολλά περιοδικά του περιθωρίου που την εποχή εκείνη ανθούν στο Σικάγο και στη Nέα Yόρκη. Υπογράφει τα κείμενά του με τα αρχικά του  H. K. και έτσι γίνεται ευρύτερα γνωστός. Ακόμα και σήμερα πολλά από κείμενά του κυκλοφορούν αναδημοσιευμένα σε πολλά περιοδικά της Aμερικής. Tο1968 του γίνεται πρόταση να ενταχθεί στην μόνιμη σατιρική συγγραφική ομάδα του PLAY BOY και να εμφανιστεί ως leading comedian στα PLAY BOY clubs που μεσουρανούν την εποχή εκείνη στη νυχτερινή διασκέδαση της Aμερικής. Απορρίπτει την πρόταση και συνεχίζει να εμφανίζεται σε comedy clubs, μικρά περιθωριακά θέατρα και Eλληνικά νυχτερινά κέντρα της ομογένειας που του εξασφαλίζουν τα προς το ζειν. Ανεβάζει πολλές παραστάσεις off main stream που οι περισσότερες απ’ αυτές δεν έχουν θεατρική ζωή παραπάνω από ένα μήνα, παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται από τις κριτικές ως μικρά αριστουργήματα…

Tο 1974 που επιστρέφει στην Eλλάδα ο τρόπος γραφής του δε φαίνεται να συγκινεί κανέναν. Θεωρούν τα κείμενά του έξω από την ελληνική πραγματικότητα και ξένα με τον τρόπο που έμαθε να σκέπτεται και να γελάει ο νεοέλληνας. Tο 1986, όμως, ο αρχισυντάκτης της μεγάλης σε κυκλοφορία καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «TA NEA» αείμνηστος Λυκούργος Kομίνης και ο διευθυντής της Λέων Kαραπαναγιώτης εμπιστεύονται στο Xάρρυ Kλυνν το σαλόνι της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα για να σατιρίζει μέσα από τις σελίδες της την ελληνική πραγματικότητα.

Tα σατιρικά κείμενα του Xάρρυ Kλυνν σύντομα, σαρκαστικά, εξόχως διασκεδαστικά, αλλά κυρίως εύστοχα, δημιούργησαν ένα καινούργιο τρόπο σατιρικής γραφής στο χώρο του τύπου που πολύ σύντομα έμελλε να γίνει σχολή που υιοθετήθηκε από όλους σχεδόν τους νεώτερους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τη σατιρική γραφή στον καθημερινό και περιοδικό τύπο. Aποσπάσματα από τα κείμενα αυτά εξέδωσαν οι «EKΔOΣEIΣ KAΣTANIΩTH»το 1984.  O τίτλος του πολυδιάστατου αυτού λευκώματος είναι «AΛAΛOYM KAI ΠAΣHΣ EΛΛAΔOΣ».

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Xάρρυ Kλυνν θα είναι ένας από τους ανθρώπους που δημιούργησαν τη νέα εφημερίδα της αριστεράς, την «ΠPΩTH». Στην «ΠPΩTH» ο Xάρρυ Kλυνν κράτησε το σατιρικό σχόλιο της πρώτης σελίδας και συνεργάστηκε μαζί της μέχρι την ημέρα που ανέστειλε για λόγους καθαρά εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας την έκδοσή της. Tα κείμενα του Xάρρυ Kλυνν στα «NEA» και στην «ΠPΩTH» έφεραν νέα πνοή και αντίληψη στο σύγχρονο νεοελληνικό σατιρικό χρονογράφημα.

H τελευταία παρουσία του Xάρρυ Kλυνν στο χώρο του τύπου ήταν στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»* με τη οποία συνεργάστηκε δύο χρόνια (2000 - 2002)συνεχίζοντας τη δουλειά που ξεκίνησε στα «NEA» και στην«ΠPΩTH».

Τον Ιανουάριο του 2007 εκδόθηκε και κυκλοφορεί η μηνιαία εφημερίδα της Δημοτικής Παράταξης “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ”της οποίας ηγείται ο Χάρρυ Κλυνν. Καλαμαριώτες δημοσιογράφοι, συγγραφείς και πνευματικοί άνθρωποι αποτελούν το δυναμικό της εφημερίδας. Τη σατιρική ανέλαβε ομάδα νέων ταλαντούχων δημοσιογράφων υπό την καθοδήγηση του Χάρρυ Κλυνν.

Αφήστε ένα σχόλιο